Kerrospukeutuminen kannattaa aina

5.11.2019

Oikea valinta säähän kuin säähän

Kerrospukeutuminen

Kerrospukeutuminen on nimensä mukaisesti tapa pukeutua useimpiin vaatekerroksiin samanaikaisesti. Jokaisella kerroksella on oma tehtävänsä ja vaatekerrokset toimivat tehokkaasti yhdessä. Vapaa-ajalta tuttu pukeutumistyyli on löytänyt paikkansa myös työpaikoilla järkevänä vaihtoehtona pukeutua ja suojautua vaihtelevissa olosuhteissa.

Kerrospukeutumalla voidaan säädellä kehon lämpötilaa. Kehon ääriosilla; käsillä, jaloilla ja päällä, on iso merkitys lämmön säilymisessä. Käsineissäkin voidaan käyttää kerrospukeutumista kylmissä säässä, villasukat ovat hyvä lämmönlähde kengissä ja pipo on ehdoton tuulisilla ja viileillä keleillä. 

 

 

Alin kerros – kosteuden siirto iholta

Ihoa vasten tulevan vaatekerroksen tehtävä on siirtää kostetutta pois iholta. Kun alin kerros pysyy kuivana, on olo mukava ja lämmin. Märkä iho jäähtyy nopeammin ja tuntuu kylmältä. Tekniset alusvaatteet, keinokuituinen kerrasto, ovat erinomaisia aktiiviseen työskentelyyn. Ne poistavat kosteuden iholta nopeasti. Erittäin kylmissä olosuhteissa merinovillaiset alusasut tuovat lämpöä. Villa sitoo kosteutta itseensä ja lämmittää myös kosteana. Merinovilla on myös luonnostaan antibakteerinen eikä ala haista pitkänkään käytön jälkeen. Puuvillaiset vaatteet tuntuvat aluksi mukavilta päällä, mutta ne kostuvat nopeasti eivätkä kuivu helposti.

Välikerros - Lämmitys

Välikerroksen tarkoitus on säädellä oman kehon tuottamaa lämpöä ja siirtää aluskerroksen kosteus eteenpäin. Toinen kerros toimii myös eristeenä. Vaatetusta muokataan lämpötilan ja aktiivisuuden mukaan. Näin ollen vaatetuksen kannattaa olla helposti ja nopeasti puettava, jotta sen voi riisua ja tarpeen tullen pukea uudelleen. Äärimäisissä keleissä välikerroksia voi olla useampia, mitä tarpeen mukaan poistetaan. Näin saadaan pidettyä sopiva tasapaino. Ilmavat materiaalit toimivat loistavasti lämmittäjinä. Hyviä materiaaleja ovat esim. monenlaiset fleece -materiaalit tai villa.

Päälikerros - Tuulen- ja vedenpitävyys

Hyvä suojaus viimeistellään ulkovaatteilla. Ulkovaatteen tehtävänä on suojata alempaa kerrosta ulkoapäin tulevalta kosteudelta. Kannattaa valita laadukkaat kuorivaatteet, jotka suojaavat tehokkaasti, mutta ovat myös hengittäviä. Päällimmäisen kerroksen ei tarvitse olla paksu. Vaatteiden tulee voittaa ulkotyöskentelyn haasteet, muuttuvat olosuhteet. Kuorikerroksessa arvostetaan tuulen- ja vedenpitävyyttä. Näin saadaan viileä keli, sade ja tuuli pysymään loitolla. Kuorikerrosvaatetta valittaessa on hyvä tarkistaa koko, jotta alle mahtuu varmasti välikerrokset.

​ ​