Välikerrastot, Fleece, Softshell ja Stretch-materiaalit

6.2.2023

Toimivassa työpukeutumisessa välikerraston materiaali tulee olla tekokuituisesta materiaalista valmistettua ja siten hengittävää. Kosteuden ”matka” iholta kohti päällysvaatetta ei hyvässä pukeutumiskokonaisuudessa saa katketa jälleen – vääränlaiseen materiaaliin välikerrastossa. Sopiva välikerraston vaate voi olla aluskerraston tapaan melko ohkaista materiaalia, kuten Würthin malliston väliasut ovat.

Välikerroksen paksuudella ja määrällä pystytään parhaiten säätelemään lämpimyyttä yhdessä päällysvaatteen kanssa vallitsevaan lämpötilaan ja työn rasittavuuteen sopivaksi. Kangasmateriaalin paksuus ilmoitetaan kuvastossa kankaan painona neliölle esim. 260g / m². Vertailemalla tuotteiden kangaspainoja voit tehdä johtopäätöksiä ja vertailua tuotteiden lämpimyydestä ilman kokeilua. Työn rasittavuuden tai sääolosuhteiden muuttuessa helpointa on muuttaa ensin välikerrosta esim. poistamalla kerroksen sään lämmetessä tai rasittavuuden kasvaessa. Tällöin päällysvaate jää vielä säältä suojaavaksi tekijäksi.

Fleece ja Softshell-materiaaleja käytetään mukavuuteen tähtäävissä päällysvaatteissa, mutta toimivat tarvittaessa monesti myös välikerroksen vaatteina. Softshell on tiiviin kangasrakenteensa ansiosta kevyttä vesisadetta hylkivää ja tuulta pysäyttävää materiaalia. Fleece taas kastuu ja läpäisee tuulta harvemman / avoimemman kankaan rakenteensa vuoksi helposti. Fleece on siis parhaimmillaan leudoilla ja kuivilla keleillä, sekä sisätöissä. Softshell on hieman monipuolisempi materiaali kevyen sään keston ansiosta ulkotöihin, mutta toimii tietysti myös sisätiloissa päällysvaatteena. Molemmat materiaalit ovat hengittäviä ja lämpimiä (paksuus tietysti vaikuttaa tähän).

Välikerroksen tuoman lämpimyyden mahdollistaa sen kyky eristää keho kylmältä ”ilmavuudellaan”. Välikerroksen ansiosta kehon ympärillä oleva lämmin ilma siis eristää kylmältä ja siten tekee olostasi lämpimän. Eristävyyttä taas heikentää sisälle jäävä kosteus. Sama periaate toimii esim. makuupussin toimivuudessa. Kuiva Ilma on paras eriste kylmää vastaan!

Joustavat stretch-kankaat ovat niin ikään tekokuituisista materiaaleista valmistettuja. Kankaaseen mukaan lisätty elastaani tekee siitä erittäin joustavaa ja kimmoisaa (palautuu muotoonsa). Stretch-materiaaleja on valmistustavasta riippuen 2-suuntaan tai 4-suuntaan joustavina tai kauttaaltaan joustavina. Stretch-materiaalia voidaan käyttää vain osassa kohtaa vaatteessa paneeleina (kriittiset paikat esim. housujen haaroissa ja takamuksessa) tai vaate voi olla kokonaankin stretch-kankaasta valmistettua, kuten esimerkiksi Würth Performance työhousu. Osittain stretch-kankaasta ja osittain jostain toisesta jämäkämmästä kangasmateriaalista valmistetut tuotteet tähtäävät hyvään käyttömukavuuteen, ollen samalla hyvin kulutusta kestäviä. Kokonaan stretch-materiaalista valmistetut vaatteet taas ovat äärimmäisen mukavia päällä. Jousto-ominaisuuksia saadaan myös aikaiseksi pelkällä kankaan rakenteella lisäämällä muutama prosentti elastaania mukaan neulokseen. Tällöin tuotteita kutsutaan mekaanisesti joustavaksi. Mekaaninen jousto on melko vähäistä ja aina varsinaista Stretch-kangasta vähemmän joustavaa.

​ ​