Lämpöhalvauksen ehkäisy ulkotyössä hellepäivänä

7.6.2023

Ulkotyö erittäin kuumana kesäpäivänä altistaa työntekijän lämpöhalvauksen riskille, joka voi olla hengenvaarallinen tila. On äärimmäisen tärkeää noudattaa ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä suojatakseen itsensä äärimmäisen kuumuuden ja jatkuvan suorassa auringonpaisteessa työskentelyn haittavaikutuksilta. Noudattamalla muutamia yksinkertaisia ohjeita voi minimoida lämpöhalvauksen riskiä ja varmistaa turvallisen työympäristön.

Pidä nestetasapaino:

Riittävä nesteytys on ensisijaisen tärkeää työskennellessä korkeissa lämpötiloissa. Juo runsaasti nestettä, mieluiten vettä, koko päivän ajan tasaisin väliajoin. Vältä kofeiinipitoisia juomia, koska ne voivat aiheuttaa nestehukkaa. Nauti vettä, vaikka et tuntisikaan suoranaista janon tunnetta, jotta voit korvata liikkuessasi menetetyt nesteet ja elektrolyytit. Janontunteen ilmetessä kropasta on jo kerennyt haihtua liikaa nestettä ja nestetasapainon palautukselle on jo kiire.

Pukeudu asianmukaisesti:

Oikeanlaisen vaatetuksen valitseminen voi merkittävästi vähentää lämpöhalvauksen / auringonpistoksen riskiä. Valitse kevyitä, mielellään tarpeeksi väljiä ja hengittäviä kankaita, kuten teknistä kangasta, jotka sallivat ilman kiertämisen ja auttavat hikoilun haihtumisessa. Käytä pahimmalla porotuksella mahdollisuuksien mukaan leveäreunaista varjostavaa hattua tai lippalakkia suojataksesi pään ja kasvot suoralta auringonvalolta. Levitä korkean suojakertoimen aurinkovoidetta suojataksesi ihoasi haitallisilta UV-säteiltä.

Pidä säännöllisiä taukoja:

Pitkäaikainen altistuminen kuumuudelle voi olla vaarallista. Aikatauluta säännöllisiä taukoja varjoisilla tai ilmastoiduilla alueilla kehon lämpötilan viilentämiseksi. Näiden taukojen aikana vältä rasittavaa toimintaa ja anna kehon toipua. Käytä tuulettimia tai sumutuslaitteita (esim. suihkupullo), jos mahdollista, edistämään jäähdytystä.

Ajanhallinta:

Suunnittele työaikataulusi älykkäästi minimoidaksesi altistumisen kuumuudelle. Aina kun mahdollista, aikatauluta fyysisesti vaativimmat tehtävät viileämpiin hetkiin, kuten aamuun tai myöhään iltaan. Vältä raskasta työskentelyä mahdollisuuksiesi mukaan kaikkein kuumimpien tuntien aikana, yleensä puolen päivän molemmin puolin. Muista, että saatat olla oikeutettu pidennettyihin tai tihennettyihin taukoihin tietyn lämpötilan ylittyessä.

Hyödynnä jäähdytysapuvälineitä:

Jos huomaat olosi heikoksi helteen vaikutuksesta, käytä jäähdytysapuvälineitä, kuten pakkasesta kylmäkalleja tai kylmällä vedellä kasteltuja pyyhkeitä, säädelläksesi kehon lämpötilaa. Levitä kylmiä kääreitä kaulalle, ranteisiin ja otsaan saadaksesi välitöntä helpotusta kuumuudelta. Näillä apuvälineillä voit pitää kehon lämpötilan vakiona ja estää ylikuumentumisen.

Kouluta ja viestitä:

Lisää tietoisuutta lämpösairauksien merkeistä ja oireista työtovereiden ja esimiesten keskuudessa. Kannusta avointa viestintää tunnistamaan mahdolliset riskit ja käsittelemään niitä välittömästi. Pidä huolta toisistanne ja raportoi välittömästi lämpöuupumuksen tai lämpöhalvauksen merkit.

Johtopäätös:

Lämpöhalvaus on vakava huolenaihe kuumana päivänä ulkotyössä, mutta oikeiden varotoimien avulla sitä voidaan ehkäistä. Pysymällä nesteytettynä, pukeutumalla asianmukaisesti, pitämällä taukoja, hallinnoimalla aikaa tehokkaasti, hyödyntämällä jäähdytysapuvälineitä ja edistämällä viestintää työntekijät voivat varmistaa turvallisuutensa ja hyvinvointinsa tällaisissa haastavissa olosuhteissa. Muista, että terveyden priorisointi ja ennaltaehkäisevien toimenpiteiden toteuttaminen ovat elintärkeitä turvallisen työympäristön ylläpitämiseksi äärimmäisessä kuumuudessa.

​ ​