Ukrainalaiset harjoittelijat työllistyivät Würthille

12.12.2023

Harjoittelijat Yevheniia ja Dmitriy pienpakkaamossa

Osa harjoittelijoista on pakannut erilaisia tuotteita pienpakkaamossa ja osa täyttänyt automaattivaraston tuotteita. Kuvassa harjoittelijat Yevheniia ja Dmitriy pienpakkaamossa.

Seitsemän ukrainalaisen ryhmä aloitti lokakuun alussa työharjoittelun Würthin logistiikkakeskuksessa Herajoella. Harjoittelujakson päätteeksi kaikille tarjottiin logistiikkatyöntekijän työsuhdetta.

Koulutusorganisaatio Hyrian kanssa yhteistyössä järjestetyt opinnot käynnistyivät syyskuun puolella kolmen viikon lähiopintojaksolla Hyriassa, jossa perehdyttiin muun muassa suomalaiseen työelämään sekä yhteistyöyrityksen toimintoihin ja turvallisuuteen.

Logistiikkakeskuksessa työharjoittelu kesti kuusi viikkoa. ”Meillä on aiemminkin ollut yksittäisiä harjoittelijoita myös Ukrainasta, mutta tämä on ensimmäinen suurempi ryhmä”, logistiikkapäällikkö Terhi Vesala kertoo.

Aluksi harjoittelijoiden mukana oli tulkki, mutta myöhemmin tulkkina on toiminut logistiikkakeskuksen venäjänkielistä henkilökuntaa. Henkilöstöstä värvätyt kolme koutsia ovat huolehtineet, että oppi menee varmasti perille ja että työtehtävät tulevat hoidetuksi Würthin laatukriteerien mukaisesti. ”Perehdytykseen olemme yhteisen kielen puuttumisen takia panostaneet normaalia enemmän, mutta toisaalta harjoittelijat ovat olleet innokkaita ja nopeita oppimaan”, Vesala toteaa.

Suomen kielen taitoa tarvitaan

Koulutuksensa aikana harjoittelijat ovat opiskelleet suomen kieltä. ”Suomen kielen taito on oleellinen osa työntekijätaitoja, ja siksi onkin tärkeää, että kieltä opiskellaan edelleen ahkerasti, vaikka työpaikka on jo olemassa. Kielitaidon karttuessa voimme kouluttaa heitä lisää ja myös tarjota vaihtelevampia tehtäviä”, Vesala selittää.

Harjoittelijoiden joukossa on logistiikka-alan työntekijä, laborantti, erilaisia insinöörejä ja eläkeläinen. Logistiikkatyön he ovat kokeneet helppona ja mieluisana ja logistiikkakeskuksen ilmapiirin hyvänä. Työkavereilta on saanut apua tarvittaessa.

Koulutuksen tavoitteen mukaisesti harjoittelijoille tarjottiin työsopimukset harjoittelujakson päätteeksi. Seitsemästä opiskelijasta yksi halusi vielä lähteä jatkamaan opiskelua. Loput kuusi työllistyvät Würthille logistiikkatyöntekijöiksi.

​ ​