
Työmaavalaistus – alueelliset, toiminnalliset ja henkilökohtaiset näkökulmat huomioon
Rakennustyömaan valaistus on erittäin tärkeä osa-alue aina aloituksesta lähtien koko rakennusprojektin ajan.
6.11.2024
Lukuaika
2 minuuttia
Hyvän valaistuksen avulla pystytään varmistamaan niin työturvallisuutta kuin työskentelyviihtyvyyttäkin. Valtioneuvoston asetus rakennustyön turvallisuudesta käsittelee myös valaistusta.
Aluevalaistus antaa yleisvaloa ja takaa turvallista liikkumista
Rakennustyömaiden alueellista valaistusta toteutetaan nykypäivänä erilaisilla LED-valonheittimillä, LED-valonauhoilla ja niin sanotuilla ämpärivalaisimilla. Valaisimien oikealla sijoittelulla saadaan katettua kaikki alueen kohdat riittävällä valoteholla. Hyvällä sijoittelulla vältetään myös häikäistyksi tuleminen liikuttaessa työmaa-alueella.
Usein valonheittimiä käytetään parkkipaikoilla ja rakennustyömaan yleisillä alueilla. LED-valonauhoja ja ämpärivaloja sijoitetaan yleensä porraskäytäviin ja muihin ahtaampiin tiloihin antamaan yleisvaloa ja näin takaamaan turvallista liikkumista. Näihin LED-valonauhoihin suositellaan käytettäväksi akkuvarmennusta. Tällöin sähkökatkoksienkin aikanakin rakennustyömailla liikkuminen on turvallista.
Toiminnallinen valaistus auttaa näkemään työn jäljen
Toiminnallisella valaistuksella tarkoitetaan sellaista valaistusta, missä työn jälki pitäisi nähdä mahdollisimman hyvin. Esimerkiksi maalauksesta ei ole suotavaa jäädä näkyviin saumoja. Tämän tyyppisten työvalaisimien halutaan olevan myös helposti siirrettävissä työn edetessä. Liikutteluihin käytetään ratkaisuna usein kolmijalkoja, joihin saadaan laitettua pari työvalaisinta rinnakkain. Näissä valaisimissa on monesti lisätoimintona pistorasia, josta voidaan ketjuttaa lisää valoja tilaan tai ladata siitä eri työkalujen akkuja.

Henkilökohtainen valaistus tuo valon oikeaan paikkaan
Henkilökohtaisessa työmaavalaistuksessa yleisin valaisintyyppi on otsavalo. Ne ovat kompakti ja vaivaton tapa varmistaa turvallinen työskentely ja liikkuminen rakennustyömailla. Otsavaloja löytyy paristo- ja akkukäyttöisinä malleina. Otsavaloja käytetään pääpannan avulla tai kypäräkiinnikkeellä kypärässä. Kypärän käyttövaatimuksen takia rakennustyömailla käytännössä siis aina kypärässä.
Tämän päivän otsavaloissa on paljon erilaisia toiminnallisuuksia. Niiden valotehoa voidaan säätää kirkastamalla ja himmentämällä niitä tarpeen mukaan. Valaisimen asentoa voidaan kallistaa kohdistamaan valo oikeaan paikkaa ja käyttää kuljetuslukkoa tahattoman päälle syttymisen estämiseksi. Monesti usean työntekijän otsavalojen akkujen lataustarve on samanaikainen. Tähän löytyy ratkaisuna multilaturit.
Würth kerää ja käsittelee lomakkeessa annetut henkilötiedot jotta voimme käsitellä lähettämääsi lomaketta. Huomaa pakolliset kentät lomakkeessa. Tietojen käsittelyssä noudatetaan EU:n yleistä tietosuoja-asetusta. Kerättyä tietoa säilytetään ainoastaan sen aikaa kun on tarpeellista jotta voimme käsitellä tiedon ja olla yhteyksissä sinuun. Tämän jälkeen tiedot poistetaan.
Tietosuojaa täydentävät tiedot erityisesti oikeutesti tietojesi korjaamiseen, poistamiseen sekä käsittelyn rajoittamiseen löytyvät sivuston käyttöehdoista, evästekäytännöistä ja tietosuojaselosteista.