Synteettinen kangasmateriaali VS luonnonmateriaali

1.12.2022

Pukeutumisen kerrokset

Kosteuden sitoutuminen (aluskerrastot)

Kuten blogisarjan ensimmäisessä kirjoituksessa jo todettiin - kaikki toiminnallisen työpukeutumisen perusperiaatteet nojautuvat oikeanlaisten materiaalien valintoihin vaatteissa!

Vaikka luonnonmateriaaleilla (puuvilla, villa, merinovilla) on edelleen oma paikkansa tietyissä kevyempään käyttöön tarkoitetuissa vapaa-ajan aluskerrastoissa, niin silti pääroolia toimivassa työpukeutumisessa edustaa erilaiset synteettiset kuidut (kaikki tekokuidut) aluskerrastojen osalta.

Synteettisten kuitujen etu ja idea piilee tällaisten materiaalien hengittävyydessä ja istuvuudessa. Myös materiaalien kestävyydessä, sekä vaatteen muodon ja ryhdikkyyden säilymisessä on eroja. Tekokuituinen on myös enemmän käyttöä ja pesukertoja kestävää, kuin luonnonmateriaalit aluskerrastoissa. Siksi tekokuidut soveltuvat paremmin materiaaleiksi tässä yhteydessä.

Käännetään seuraavaksi hengittävyys ja kosteuden siirtyminen havainnolliseksi simppelin tosielämän esimerkkitapauksen kautta:

Oletko koskaan pessyt pyykkikoneessa samanaikaisesti sekä tavallisia t-paitoja (puuvilla) ja jonkun käyttämäsi urheilupaidan (tekokuitu)? Vaatteita koneesta poistettaessa olet ehkä saattanut huomata jo vaatteiden painoissa merkittäviä eroja. Huomaat varmasti myös käsinkosketeltavan eron siinä, kuinka ”valmiiksi kuivana” vaate tulee koneesta linkouksen jälkeen ulos.

Em. tilanteissa ilmenee käytännön tasolla hyvin luonnonmateriaalin ja tekokuidun veden sitoutumisen ominaisuuksissa eroja. Puuvillainen paita siis imee itseensä todella paljon enemmän vettä, eikä vesi tule kankaasta kunnolla ulos edes villillä linkoamisella. Vesi on sitoutunut tiukasti luonnonmateriaaliin kiinni ja kestää reippaasti aikaa kuivata. Synteettisestä tekokuidusta valmistetun urheilupaidan (esim. polyesteri, polyamidi) kohdalla taas vaate on selkeästi kuivempi jo lähtökohtaisesti, sillä vesi ei yksinkertaisesti tartu materiaaliin ja kankaan rakenteeseen samalla tavalla. Lisäksi tällaisen vaatteen kuivuminen ei kestä kauaa. Voidaan siis todeta, että kosteuden kertyminen pitkin päivää vaatteisiin edustaa tässä samaa asiaa, kuin pesukoneen vesi - tosin reippaasti pienemmässä mittakaavassa.

Kankaaseen jäävä kosteus tekee käyttäjällensä kylmän tunteen, koska kehon lämmönsäätelykyky heikkenee! Ihon pintaan pitkäksi aikaa jäävällä kosteudella on myös kylmentävä vaikutus. Tästä syystä aluskerraston on tarkoitus olla tyköistuvaa mallia ja hengittävää. Ihoa vasten oleva kangas pysyy lämpimänä, vaikka olisikin väliaikaisesti hieman kostea.

Varmasti edelleen kylmemmillä keleillä käytetään paljon perinteisiä löysiä ”kalsareita” alimpana kerroksena. Tällöin jo lähtökohdat oikeanlaisen ja mukavan työpukeutumisen nimissä ovat pielessä! Valitse siis Würth vaatemallistosta oikeanlaiset aluskerraston tuotteet työtehtäviisi!

​ ​