Kuumankestävät työvaatteet käyttökohteen mukaan

29.4.2024

Multinorm on näkyvä palosuojattu sarja.

Palosuojattu, palonkestävä, kuumankestävä, Antiflame tai Multinorm. Palosuojattuja työvaatteita kutsutaan useilla eri nimillä. Vaatteet kätkevät sisälleen teknisiä yksityiskohtia ja standardivaatimuksia.

Kuumankestävien työvaatteiden päivittäinen käyttö on merkittävästi yleistynyt viime vuosien aikana eivätkä ne ole enää vain hitsareille suositeltuja suojavaatteita. Ne ovat riskikartoituksen kautta vaatimuksena jo lukuisilla toimijoilla teollisuudessa, energia- ja sähköyhtiöillä ja tänä päivänä myös lisääntyvässä määrin sähkö- ja hybridiautojen huoltajilla.

Seuraavassa syvennytään siihen, mitä nämä tuotteet itse asiassa ovat, ja kuinka monipuolisesta tuotteista on kysymys. Tämän on tarkoitus helpottaa myös oikean tuotteen valinnassa.

Palosuojausominaisuus tekee vaatteesta kuumankestävän

Palosuojausominaisuus voidaan tehdä kahdella tavalla, joko viimeistelemällä vaate palosuoja-aineella tai lisäämällä materiaaliin kankaan valmistusvaiheessa paloturvallisia kuituja. Perusperiaate palosuojatussa tuotteessa on kuitenkin aina sama. Kuumankestävä vaate ei jatka palamista vaan sammuu itsestään. On myös fakta, että vaatteen altistuessa riittävälle määrälle kuumuutta, siihen tulee reikä. Varsinaisesti palamattomia tuotteet siis eivät ole. Erityisen tärkeää on huomioida myös vaatteen huolto. Ilman pesua tuotteiden pintaan jää epäpuhtauksia, esimerkiksi rasvaa tai öljyä, joka altistaa herkemmin syttymiselle ja liekin leviämiselle.

Standardit kertovat tuotteen ominaisuuksista

Palosuojatut tuotteet käyvät läpi useita testauksia saavuttaakseen halutut standardit. Itse asiassa standardejakin näiden tuotteiden ympärillä on useita. Riippuen käyttökohteesta vaatimusten ja sitä kautta tarvittavien standardien määrä vaihtelee.

Tuotteella voi olla jopa nämä kaikki hyväksynnät:

  • EN ISO 11612 — suojaus kuumalta
  • EN ISO 11611 — hitsaustöihin soveltuvat tuotteet
  • EN 61482-2 — valokaaritestaus
  • EN ISO 13034 — kevyt kemikaalisuojaus
  • EN 1149-5 — suojavaatetus antistaattiset ominaisuudet
  • EN ISO 20471:2013 — erittäin näkyvä vaatetus.

Yleisin standardi palosuojatuissa tuotteissa on EN ISO 11612, suojaus kuumalta, jossa testataan vaatteen kankaan lämmönkestoa muun muassa liekinleviämisen, lämmönjohtavuuden ja lämpösäteilyn kautta. Vapaaehtoisesti voidaan testata materiaalin suojaa erilaisia metalliroiskeita vastaan. Sähkö- ja hybridiautojen huoltoon soveltuvan suojavaatteen tulee olla EN ISO 11612 -luokkien A1, B1 ja C1 mukainen, näin linjaa SFS 6002 -sähkötyöturvallisuusstandardi. Tämä on Suomessa kansallinen lisävaatimus.

EN ISO 11611 ottaa kantaa suojavaatetukseen, jota käytetään hitsauksessa ja vastaavissa töissä. Se testaa kangasta muun muassa pieniltä metallisulan roiskeilta, liekin kosketukselta ja lämpösäteilyltä. Materiaalivaatimusten lisäksi standardi asettaa vaatimuksia tuotteen mallille, esimerkiksi avotaskut ovat kiellettyjä metalliroiskeiden keräytymisen vuoksi. Konepajoilla ja metallintyöstössä tämä standardi on vahvasti suositeltu.

EN 61482-2 -standardi määrittelee suojavaatetuksen töihin, joissa on olemassa valokaaririski. Valokaaritestauksen hyväksytyt tuotteet suojaavat käyttäjää valokaaren tuottaman energian kuumuudelta. Valokaaritestauksia tehdään kahdella tavalla. Open Arc -testaus tehdään avoimella valokaarella aina >1000 volttiin asti. Box-testauksessa käytetään rajattua valokaarta pienjännitealueella (400 V). Energia- ja sähköyhtiöillä tämä on monesti kirjattuna työvaatevaatimuksiin.

Erikoisvaatimus EN 13034, tyyppi 6 sisältää testauksen nestemäisiä kemikaaleja vastaan. Tämä standardi on tuttu kevytsuojahaalareista. Se ei anna täydellistä suojaa, vaan suojaa lähinnä pieniltä roiskeilta. Testaus tehdään muutamalla yleisesti käytetyllä kemikaalilla.

Standardin EN 1149-5 mukainen suojavaatetus on varustettu sähköstaattisilla ominaisuuksilla. Tämä vaaditaan muun muassa ATEX-ympäristöissä, missä on vaara, että vaatteet synnyttävät kipinöitä, jotka taas altistavat räjähdysalttiita materiaaleja syttymään.

Tutuin standardeista lienee EN ISO 20471:2013, joka on antaa kriteerit näkyvälle vaatetukselle. Tuotteet on jaettu kolmeen näkyvyysluokkaan. Niissä on aina heijastinta ja fluorisoivaa materiaalia korostevärin yhdistettynä. Tuotteiden materiaalien suhde määrittele näkyvyysluokan. Näkyvä palosuojattu vaatetus on tuttu käyttäjilleen jo monilla teollisuuden tehdasalueilla ja myös ulkona työtään suorittaville.

Yksi tuotteisto – Monta käyttökohdetta

Tutustu Würthin palosuojattuun valikoimaan. Antiflame on tumma palosuojattu ja Multinorm näkyvä palosuojattu sarja.

​ ​