
Pölynhallinnan kulmakivet: työmenetelmä, pölyn sidonta, työvälineet ja siivous
Varsin usein pölynhallinnasta nostetaan esiin kaksi seikkaa: hengityksensuojain ja imuri. Materiaaleja työstettäessä molemmat toki ovatkin tarpeellisia, vaikka näitä tarvittaessa ollaan kuitenkin jo siinä tilanteessa, että syntyvää pölyä yritetään poistaa tai siltä suojautua.
4.11.2024
Lukuaika
2 minuuttia
Pölynhallintaa suunnitellessa tulisi keskittyä ensisijaisesti työmenetelmien puntarointiin
Voisiko työn suorittaa jotenkin niin, että tekijän ei tule poistaa joissain työvaiheissa materiaalia, josta vapautuu pölyä? Tästä mainiona esimerkkinä on tässäkin lehdessä esitelty suorakiinnitystekniikka, jossa pölyä tuottava poraaminen jää pois.
Jos pölyä kuitenkin syntyy, on pohtimisen arvoista, voisiko pölyn sitoa jotenkin sen sijaan, että se vain puhalletaan ilmoille. Pölyäviä työvaiheita vähentämällä usein myös työn suorittaminen tehostuu. Tällä on työturvallisuuden ja työhygienian lisäksi merkittävä taloudellinen arvo!
Työvälineet estävät pölyn leviämistä ja vähentävät sen määrää
Toisekseen huomio on hyvä suunnata työvälineisiin, jotka voidaan jakaa kahteen eri toiminnallisuuteen sen mukaan, estetäänkö niillä pölyn leviäminen vai vähennetäänkö niillä pölyn määrää. Pölyn leviämistä estäviä työvälineitä ovat muun muassa erilaiset suojaustuotteet, pölyovet, imurit ja kohdepoistolaitteet. Pölyn määrää puolestaan vähentävät muun muassa koneet ja hiomatuet imuriliitännällä, verkkohiomatuotteet sekä esimerkiksi työmenetelmistä märkäleikkuu ja -hionta. Myös hiomatuotteen materiaalivalinnoilla voidaan vaikuttaa pölyyn. Esimerkiksi metallien hiontaan löytyy tuotteita, joiden pöly on raskaampaa ja putoaa nopeammin alas eikä leijaile työtilassa.
Koska pölyä saattaa silti syntyä, on huolehdittava säännöllisestä siivouksesta. Tiloja putsatessa on myös huomioitava menetelmät ja välineet, jotta pölyä ei vain siirrellä, vaan se saadaan siivottua pois. Mahdollisimman pölyttömistä ratkaisuista kiittävät varmasti niin työntekijät kuin lompakkokin, koska ne vähentävät merkittävästi siivoamiseen käytettyä aikaa.
Suojaimet työtehtävien mukaan
Niin siivotessa kuin pölyä tuottavissa työtehtävissä on aina oltava käytössä riskienarvioinnin mukaiset henkilönsuojaimet. Hyvät pölynhallinnan ratkaisut mahdollistavat kevyemmät suojaimet. Suojalasit voidaan kenties vaihtaa naamiomallisista kevyempiin, ja hengityksensuojaimena menee kertakäyttöinen malli yhden työvuoron ajan. Joidenkin materiaalien, kuten asbestin, kvartsipölyn ja joidenkin puulajikkeiden osalta parhaimmatkaan tekniset ratkaisut eivät mahdollista kevennettyjä suojaimia.
Pölyävissä töissä käytetään usein koneita, joten kuulonsuojaimien käyttö on ehdotonta. Monet hiomakoneet ja imurit ovat tänä päivänä melko hiljaisia, mutta työtilassa melunsynnyttäjiä ovatkin usein muut koneet. On yleinen näky, että meluisassa tilassa ei käytetä kuulonsuojausta, koska työntekijä itse ei aiheuta kovaa ääntä.
Saatat myös olla kiinnostunut
Würth kerää ja käsittelee lomakkeessa annetut henkilötiedot jotta voimme käsitellä lähettämääsi lomaketta. Huomaa pakolliset kentät lomakkeessa. Tietojen käsittelyssä noudatetaan EU:n yleistä tietosuoja-asetusta. Kerättyä tietoa säilytetään ainoastaan sen aikaa kun on tarpeellista jotta voimme käsitellä tiedon ja olla yhteyksissä sinuun. Tämän jälkeen tiedot poistetaan.
Tietosuojaa täydentävät tiedot erityisesti oikeutesti tietojesi korjaamiseen, poistamiseen sekä käsittelyn rajoittamiseen löytyvät sivuston käyttöehdoista, evästekäytännöistä ja tietosuojaselosteista.