
Toiminnallinen työpukeutuminen - Osa 2: Synteettinen kangasmateriaali VS luonnonmateriaali
Kuten blogisarjan ensimmäisessä kirjoituksessa jo todettiin - kaikki toiminnallisen työpukeutumisen perusperiaatteet nojautuvat oikeanlaisten materiaalien valintoihin vaatteissa!
1.12.2022
Lukuaika
2 minuuttia
Kosteuden sitoutuminen (aluskerrastot)

Vaikka luonnonmateriaaleilla (puuvilla, villa, merinovilla) on edelleen oma paikkansa tietyissä kevyempään käyttöön tarkoitetuissa vapaa-ajan aluskerrastoissa, niin silti pääroolia toimivassa työpukeutumisessa edustaa erilaiset synteettiset kuidut (kaikki tekokuidut) aluskerrastojen osalta.
Synteettisten kuitujen etu ja idea piilee tällaisten materiaalien hengittävyydessä ja istuvuudessa. Myös materiaalien kestävyydessä, sekä vaatteen muodon ja ryhdikkyyden säilymisessä on eroja. Tekokuituinen on myös enemmän käyttöä ja pesukertoja kestävää, kuin luonnonmateriaalit aluskerrastoissa. Siksi tekokuidut soveltuvat paremmin materiaaleiksi tässä yhteydessä.
Käännetään seuraavaksi hengittävyys ja kosteuden siirtyminen havainnolliseksi simppelin tosielämän esimerkkitapauksen kautta:
Oletko koskaan pessyt pyykkikoneessa samanaikaisesti sekä tavallisia t-paitoja (puuvilla) ja jonkun käyttämäsi urheilupaidan (tekokuitu)? Vaatteita koneesta poistettaessa olet ehkä saattanut huomata jo vaatteiden painoissa merkittäviä eroja. Huomaat varmasti myös käsinkosketeltavan eron siinä, kuinka ”valmiiksi kuivana” vaate tulee koneesta linkouksen jälkeen ulos.
Em. tilanteissa ilmenee käytännön tasolla hyvin luonnonmateriaalin ja tekokuidun veden sitoutumisen ominaisuuksissa eroja. Puuvillainen paita siis imee itseensä todella paljon enemmän vettä, eikä vesi tule kankaasta kunnolla ulos edes villillä linkoamisella. Vesi on sitoutunut tiukasti luonnonmateriaaliin kiinni ja kestää reippaasti aikaa kuivata. Synteettisestä tekokuidusta valmistetun urheilupaidan (esim. polyesteri, polyamidi) kohdalla taas vaate on selkeästi kuivempi jo lähtökohtaisesti, sillä vesi ei yksinkertaisesti tartu materiaaliin ja kankaan rakenteeseen samalla tavalla. Lisäksi tällaisen vaatteen kuivuminen ei kestä kauaa. Voidaan siis todeta, että kosteuden kertyminen pitkin päivää vaatteisiin edustaa tässä samaa asiaa, kuin pesukoneen vesi - tosin reippaasti pienemmässä mittakaavassa.
Kankaaseen jäävä kosteus tekee käyttäjällensä kylmän tunteen, koska kehon lämmönsäätelykyky heikkenee! Ihon pintaan pitkäksi aikaa jäävällä kosteudella on myös kylmentävä vaikutus. Tästä syystä aluskerraston on tarkoitus olla tyköistuvaa mallia ja hengittävää. Ihoa vasten oleva kangas pysyy lämpimänä, vaikka olisikin väliaikaisesti hieman kostea.
Varmasti edelleen kylmemmillä keleillä käytetään paljon perinteisiä löysiä ”kalsareita” alimpana kerroksena. Tällöin jo lähtökohdat oikeanlaisen ja mukavan työpukeutumisen nimissä ovat pielessä! Valitse siis Würth vaatemallistosta oikeanlaiset aluskerraston tuotteet työtehtäviisi!
Saatat myös olla kiinnostunut
Würth kerää ja käsittelee lomakkeessa annetut henkilötiedot jotta voimme käsitellä lähettämääsi lomaketta. Huomaa pakolliset kentät lomakkeessa. Tietojen käsittelyssä noudatetaan EU:n yleistä tietosuoja-asetusta. Kerättyä tietoa säilytetään ainoastaan sen aikaa kun on tarpeellista jotta voimme käsitellä tiedon ja olla yhteyksissä sinuun. Tämän jälkeen tiedot poistetaan.
Tietosuojaa täydentävät tiedot erityisesti oikeutesti tietojesi korjaamiseen, poistamiseen sekä käsittelyn rajoittamiseen löytyvät sivuston käyttöehdoista, evästekäytännöistä ja tietosuojaselosteista.